Zelenski za vpis Odese na Unescov seznam, da bi jo zaščitili pred zračnimi napadi

Volodimir Zelenski je uradno pozval Unesco, naj doda ukrajinsko pristaniško mesto Odesa na svoj seznam svetovne dediščine in ga tako zaščiti pred ruskimi zračnimi napadi. Z Unesca so sporočili, da bodo preučili zahtevo ukrajinskega predsednika.

“Zagotoviti moramo jasen signal, da si svet ne bo zatiskal oči pred uničenjem naše skupne zgodovine, kulture in dediščine,” je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v svojem videonagovoru pozval Organizacijo združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco). Unescov odbor za svetovno dediščino sicer trenutno vodi Rus Aleksander Kuznecov, piše francoska tiskovna agencija AFP.

“Prosim, podprite Odeso!”
Zelenski je dodal še, da bi moral biti eden od teh korakov za zagotovitev jasnega signala svetu za ohranitev zgodovinskega središča Odese, “čudovitega mesta, pomembnega črnomorskega pristanišča in vira kulture za milijone ljudi v različnih državah”. Odesa je po njegovih besedah “tako kot vsa druga mesta v Ukrajini tarča ruskih napadov. Prosim, podprite Odeso! Na ravni Unesca natančno pokažite, da se mora rusko nasilje končati.”

Unesco je v odzivu sporočil, da bo proučil zahtevo ukrajinskega predsednika na prihodnjem zasedanju odbora za svetovno dediščino, pri čemer pa datuma zasedanja niso navedli. Zadnje zasedanje bi moralo biti julija ravno v Rusiji, a so ga preložili zaradi vojne v Ukrajini.

Zelenski je Unesco pozval še k izključitvi Rusije iz vseh organov te organizacije, a je Unesco že sporočil, da to ni mogoče, saj gre za članico Združenih narodov.

Unesco: Znamenitosti s seznama za zdaj nepoškodovane
Odkar je Rusija napadla Ukrajino, si Ukrajinci prizadevajo zaščititi spomenike in zgradbe v Odesi z vrečami peska in barikadami. Unesco sicer navaja, da vojna vihra do zdaj ni prizadela ukrajinskih kulturnih znamenitosti z njegovega seznama svetovne dediščine. Po navedbah ukrajinskega predsednika je bilo od začeta ruskega napada 24. februarja letos poškodovanih 540 drugih objektov kulturne dediščine, kulturnih ustanov in verskih objektov, še poroča AFP.

Vir: RTV Slovenija