2. UNESCO tek mladih 2014

V sredo 14.5.2014 se je na Ptuju uspešno zaključil 2. UNESCO tek mladih. S skupnim sodelovanjem so Gimnazija Ptuj, Slovenska nacionalna komisija za UNESCO in Mestna občina Ptuj organizirali celodnevni dogodek, ki je navdušil vse obiskovalce in udeležence. Častni pokrovitelj teka je bila Slovenska nacionalna komisija, častni partnerji pa so bili Slovenska antidopinška organizacija, Atletska zveza Slovenije, Olimpijski komite Slovenije ter Intersport.

Tudi UNESCO mladinska platforma je  imela svojo stojnico na kateri so UNESCO glasniki promovirali UNESCOve cilje in vrednote, ter povedali zakaj je pomembno povezovati kulturo športa in zdravja s kulturo miru. Svojo predanost k zdravemu življenju so pokazali ne samo z besedami, ampak tudi z dejanji. UNESCO glasniki so namreč tekli v vseh kategorijah; od najmlajših udeležencev do profesorjev. Najbolj uspešen je bil Žan Malek Petrovič, ki je v kategoriji namenjeni učencem prvih in drugih letnikov srednje šole, zasedel drugo mesto. Ostali UNESCO glasniki, ki so se uspešno udeležili teka so bili: Barbara Užmah, Nik Leban, Ula Litrop, Žan Malek Petrovič, Domen Pintar, Klemen Šorak, Jessica Strelec, Tjaša Dolinšek in Luka Kropivnik.

Cilj teka je bil spodbuditi Unesco šole, profesorje, mentorje, ambasadorje ter vse prijatelje teka, da v športnem duhu povežejo kulturo športa in kulturo miru. Namen teka je bil tudi motivirati mlade za oblikovanje pozitivne samopodobe, učenja lastnih čustev in premagovanja samega sebe. Želeli smo okrepiti osebni razvoj posameznika, ki se od spoznavanja sebe odpira v odnose z drugimi in razvija lastne potenciale.

Na celodnevnem dogodku je sodelovalo več kot 1400 otrok, učencev, dijakov, učiteljev ter športnikov iz cele Slovenije in tujine, ki so tekli za mir na svetu in promocijo zdravega življenja med mladimi. Tekači so se pomerili v kar sedmih kategorijah. Tek vrtcev (300 m), 1. triada OŠ (800 m), 2. triada OŠ (1.500 m), 3. triada OŠ (1.500 m), 1. in 2. letniki srednje šole (3.000 m), 3. in 4. letniki srednje šole (3.000 m) in tek učiteljev/odraslih. Dogodka so se udeležile tudi številne znane osebnosti, gimnastičarka Mojca Rode, aktualna Miss športa Urša Tomažič, slovenski rekorder v polmaratonu in maratonu Roman Kejžar in številni drugi, ki so kot ambasadorji želeli sodbuditi otroke k večjemu športnemu udejstvovanju. Med udeleženci teka je bil tudi Minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo, ki je v svojem pozdravnem nagovoru spomnil vse mlade, da šport ni samo zdrav način življenja, ampak tudi sredstvo ki povezuje različne ljudi in kulture.

Pred vsakim tekom so plesalke SŠ Ptuj in Zumba dekleta ogrele tekmovalce. Ambasadorji posamezne kategorije so nato tekmovalce pospremili do starta in tek se je začel. Novost letošnjega teka so bili čipi za tekače, s čimer pa organizatorji niso želeli spodbujati tekmovalnosti, temveč dogodku dati podobo pravega teka.