Tjaša Dolinšek

Osnovna šola Griže

TjašaSem aktivna UNESCO učenka, sodelovala sem pri veliko projektih: Mednarodni dan sajenja dreves 27.9.2012 (ENO TREE PLANTING), 2. Mednarodni UNESCO projekt Pletemo niti mreže s prijazno besedo, UNESCO kviz na OŠ bratov Polančičev Maribor, naravoslovne eksperimentalnice Celje –Center, Drevo=življenje, 10. mednarodni UNESCO naravoslovni tabor, 8. UNESCO naravoslovni tabor, mednarodna konferenca šolske in vrstniške in vrstniške mediacije v Rečici ob Savinji, 22. šolski otroški parlament Junaki našega časa – kdo so in zakaj? (prišla sem tudi na medobčinski parlament, ki se je izvajal v Velenju) in Očistimo Slovenijo.

Sem prostovoljka in nudim vrstniško pomoč. Pridobila sem si, skozi vsa usposabljanja, tudi naziv vrstniške mediatorke. Sodelovala pa se sem tudi pri štirih raziskovalnih dejavnostih. Glas Unescovih projektov in načel mi ni težko prenašati na vse druge generacije in vrstnike.

To, da sem postala UNESCO glasnica je samo potrdilo mojega dolgo letnega in trdega dela ter hkrati nova spodbuda za nadaljnje projekte.

Svetovni dan oceanov, 6.6.2014

Tjaša je tudi zmagovalka natečaja “Skupaj zaščitimo ocean” ob svetovnem dnevu oceanov v kategoriji esejev! 

POROČILO O DELOVANJU NA PODROČJU UNESCA v decembru, januarju in deloma februarju

Zbrana denarna sredstva vsako leto namenjamo Šolskemu skladu, ki pomaga financirati plačljive programe šole (šolo v naravi, ekskurzije, gledališke in filmske predstave …) ekonomsko ogroženim družinam. Sama sem na prireditvi sodelovala v mladinskem pevskem zboru, ki ga vodi Andreja Konovšek. Prireditev je zaznamovala velika srčnost vseh prisotnih in vesela sem, da sem na prireditvi aktivno sodelovala.

2. POROČILO O DELOVANJU NA PODROČJU UNESCA

V torek, 12. 3. 2013, je potekal Kulturni bazar v Cankarjevem domu. Na prireditvi je s svojo stojnico sodeloval  tudi Urad za Unesco z Unesco mladinsko platformo. Na prireditvi smo prisotni Unesco glasniki med obiskovalce delili promocijski material, dela Unesca in sodelovali v izvedbi interaktivnih akcij za obiskovalce (nagrade za izžrebane obiskovalce). Dogodek je minil v duhu prijetne kulturne raznolikosti  in izmenjave raznolikih znanj. Opis dogodka je objavljen tudi na spletni strani šole, poslala pa sem ga tudi lokalnemu časopisu Utrip.

3. Unesco poročilo

V torek, 4. 6. 2013, je v Velenju potekal 18. mednarodni atletski miting na mestnem stadionu. Na njem sem pomagala organizaciji »Doping? Ne, hvala«, opozarjati na pomen izvajanja športnih aktivnosti brez prepovedanih kemičnih preparatov. Ker sem tudi sama športnica, sem z zanimanjem spremljala atletski miting. Nanj so prišli atleti iz številnih, oddaljenih držav, kot so Nigerija, ZDA, Poljska, Kanada, Etiopija, Jamajka, Velika Britanija. Brez znanja angleščine tako ni šlo. Navijala sem za našega olimpijca Primoža Kozmusa, ki sem ga pred njegovim nastopom imela čast spoznati. Spoznala sem še veliko drugih zelo dobrih atletov.

Velenje

Misli o minulem šolskem letu

Šolo sem zaključila kot devetošolka. Vseh devet let sem bila odlična. Tudi v šoli sem letos osvojila bronasto priznanje iz znanja geografije in biologije, bronasto in srebrno priznanje iz znanja fizike, Angleško bralno značko in zlato bralno značko. Sodelovala sem tudi pri logiki, mediaciji, mladinskemu pevskemu zboru, splošni športni vadbi, UNESCO krožku in veseli šoli.

Ko pogledam nazaj se spolnem vseh vzponov in padcev, ki sem jih doživela. Vendar te želim čim hitreje pozabiti. Želim se osredotočiti na srednjo šolo in na nove izzive, vzpone in padce, ki se še pred mano.

Zbliževanje kultur

Vsako ljudstvo ima svojo kulturo, oblikovano po svojih narodnih običajih. Kulture so predvsem zapuščina prejšnjih rodov, tudi zelo pomembne so. Kulture kažejo, kako so ljudje živeli nekoč in kako živijo ljudje danes.

Prostovoljstvo

Prostovoljstvo je širok pomen besede in v slovarju slovenskega knjižnega jezika ga najdemo razloženega kot pojav ali dejstvo, da je kdo prostovoljec. Zame pa je ta pomen veliko širši. Pomeni mi solidarnost, pomoč tistim, ki jo potrebujejo. S prostovoljstvom se mi polepša dan, saj vem, da sem naredila nekomu dobro v vsem slabem, vem tudi, da je mojo pomoč nujno potreboval in mi bil na koncu hvaležen.

Pletemo niti mreže

2.4.2014 je potekal že tradicionalni Unescov projekt Pletemo niti mreže, na OŠ Griže, in letos smo jih pletli z Miškom in belo miško. To je slikanica avtorja Ferija Lainščka, ki je zelo sporočilna tudi za odrasle. Na OŠ so pripravili odlične poučne delavnice o Prekmurju od koder prihaja pesnik in pisatelj, za otroke in odrasle Feri Lainšček.

Noč knjige 2014

Na OŠ Griže je 22. aprila 2014 potekala Noč knjige. Učenci in učitelji OŠ so pripravili lep program, ki je najbolj temeljil na poeziji. Nastopali so tudi glasbeniki šole. Vsak od obiskovalcev je lahko pred prireditvijo poiskal svojo najljubšo pesem ali pa je sabo prinesel pesmi, ki jih je napisal sam.

Leave a Reply