Kratko poročilo o Paradi učenja 2014

DSCN0166[1]Parada učenja – zaporedje festivalskih in strokovnih dogodkov, izpeljanih v okviru Tedna vseživljenjskega učenja – je v Mariboru potekala v sredo, 14. 5. 2014. Unesco glasnica Urška Pliberšek se je udeležila dogodka.

Na Trgu svobode so Unescovci k promocijski stojnici privabljali mimoidoče.

Z nekaterimi so izmenjevali mnenja o dejavnostih šole in dijakov, o delu v gostinstvu in turizmu, mimogrede so se 

Parada2

20140517_123023

 

lahko naučili zlagati serviete iz blaga in izmenjali mnenja o receptih, zbranih v knjižici Preprosto po babičino, ki jo tudi sicer prodajamo in izkupiček namenjamo šolskemu humanitarnemu skladu. Unescovci so tako slogan parade – Znanje za vse generacije – uspešno stkali v festivalsko dogajanje.

V Velenju 10. maja sta se Unesco glasnici Tjaša Dolinšek in Barbara Užmah udeležili Paradi učenja. Povedali sta uradno definicijo učenja in sicer, da »učenje je vsaka sprememba v vedenju, informiranosti, znanju, razumevanju, stališčih, spretnostih ali zmožnostih, ki je trajna in ki je ne moremo pripisati fizični rasti ali razvoju podedovanih vedenjskih vzorcev« (UNESCO, 1993). Poudarili sta, da učenje mora potekati skozi vse življenje. Vseživljenjsko učenje je ključnega pomena za ljudi vseh starosti. Omogoča jim boljšo informiranost, spodbuja kreativnost in inovativnost, učinkovitost na delovnem mestu in zaposljivost. Pomen vsežiljenskega učenja v okviru UNESCO se kaže tudi v delovanju UNESCO inštituta za vseživljensko učenje, ki je od leta svoje ustanovite (1950) do danes ohranil svojo vlogo kot osrednja ustanova na področju pismenosti, neformalnega učenja, učenja odraslih in vseživljenskega učenja.

V naši prestolnici 17. maja je nastopila nasa Glasnica Tadeja Vaupotic, ki je zbranim predstavila UNESCO Mladinsko platformo in zabavne aktivnosti, v katere so vkljuceni mladi UNESCO-vci. Da ne pozabimo na kolesarjenje s Predsednikom republike, srecevanje s Piko Nogavicko, aktivno sodelovanje na Mladinskem forumu v Parizu in še mnoge druge.