Startup weekend

sw2sw1sw3

 

STARTUP WEEKEND

 

PARIS, 25. – 27. 10. 2013

 

Pod okriljem U.S. Mission to UNESCO se je v Parizu srečalo 30 delegatov UNESCO Youth Foruma iz različnih držav širom sveta, pridružilo pa se nam je še nekaj Francozov, ki so 54 uram kreativnega ustvarjanja dodali še lokalni pridih. Na koncu nas je skupaj ustvarjalo kar 80.

1. DAN

Ta izjemen poskus oblikovanja, izgradnje in prve implementacija projektnih idej in načrtov za svoje pravo pravcato podjetje, organizacijo ali iniciativo (=startup) se je začel v petek, v poznih večernih urah, ko smo se kandidati prvič srečali. Takrat še nismo vedeli koliko pomembnih vezi bomo stkali, ko bomo skupaj pretičali naslednjih 54 ur.

Vsak prisoten je imel možnost v natanko 60 sekundah predstaviti svojo vizijo in zasnovo startupa. Potem smo oblikovali 10 skupin po 4 do 8 mladih nadobudnežev, nakar se je začela bitka s časom in usklajevanjem.

Že prvo noč smo pljunili v roke. Jaz sem se pridružila dekletu iz Gane, ki je predstavila problematiko družinskih struktur, spolne segregacije in škodljivih kulturnih praks v njenem domačem okolju. Že ob poslušanju zgodb o mladih dekletih, ki so zamenjana – »prodana« tuji družini ob vstopu bratove žene v njihove matične celice, se je v meni prižgal majhen ogenj, ki se je v naslednjih treh dneh le še bolj razplamenel in skupaj z doprinosom ostalih sedmih članov iz različnih delov sveta vrgel nekaj svetlih iskric – skupaj smo ustvarili organizacijo YENMASO Global. YENMASO – beseda, ki v narečni ganščini pomeni nekaj takega kot »dvignimo, vzgojimo«. Takšno ime smo ji nadeli z dvema razlogoma – prvi je logična izbira jezika, od koder je prišla prva in temeljna pobuda, drug pa se nanaša na našo misijo spodbujanja žensk, da vzamejo prihodnost v svoje roke.

To smo želeli uresničiti preko predavanj, srečanj, dogodkov in treningov za dekleta, ki bi se s pomočjo tistih, ki jim je uspelo porušiti zidove in svobodno zaživeti, zavedle, da to zmorejo tudi same.

2. DAN

Sobota je bila v celoti zelo delovna, produktivna – od zgodnjega jutra, pa vse do poznih nočnih ur, ko smo v navdihujočih prostorih pariške »La Mutinerie« ugasnili luči in se odpravili nazaj v hotel. Vse dan so se zelo strukturirano zbirali predlogi postavitve in izvedbe neke trajnostne zgodbe – najprej v Gani, potem morda celo po vsem svetu. Poleg organiziranih aktivnosti smo si zamislili nek prostor, ki bi ga poimenovali »MyComfort Zone«, torej moja cona udobja, in bi tako dekletom in ženskam kot fantom in moškim nudil neko varno zavetje, pogovor in pomoč, ko bi ga ti potrebovali.

Skozi ves dan so nam bili v veliko pomoč strokovnjaki, ki so že uspešno zagnali svoja lastna podjetja, ki bazirajo na socialnem podjetništvu in trajnostnih dobrinah za ožje in širše kroge ljudi. Moram priznati, da sem imela pred odhodom v Pariz že precej znanja in izkušenj na področju projektnega dela in organizacije, sem se pa na StartupWeekendu naučila ogromno o birokraciji, ekonomiji in postavljanju poslovnega modela.

3. DAN

Sledil je še zadnji dan našega skupnega ustvarjanja – skupinskim predstavitvam in strokovnim ocenam nastalih podjetniških struktur je sledila še slavnostna razglasitev zmagovalca in podelitev strokovnih knjig o ustvarjanju uspešnega startupa, ki smo jih s sabo odnesli prav vsi udeleženci.
Zmagovalec je bila skupina SEED z nosilko iz otoka Svete Lucije, ki se je posvetil reciklaži odpadnih materialov s predelovanjem v druge uporabne okrasne predmete (košarice, posode,…), ki bi jih potem distribuirali po različnih hotelih. Kljub temu, da je bil YENMASO Globalv finalu na drugem mestu, so bile naše skrbno zapakirane, označene in shranjene. Inovatorji iz osmih držav se želimo ponovno srečati in spraviti naše teoretične principe še v prakso.
Po teh treh dneh se počutim zelo polna novega znanja, uporabnega pri izzivih prihodnosti, ki je v 21. stoletju težka in negotova še posebej za mlade. Mi smo se namreč znašli na točki, ko služba ni več samoumevna ali podarjena, ampak si je včasih preprosto treba ustvariti svoja lastna delovna mesta. Dogodki in treningi, podobni temu vikendu, nas pripravijo ravno na to.
Tadeja Vaupotič