PARADA UČENJA

Parade učenja smo se udeležili v Žalcu v ponedeljek, 13. 5. 2013 na Podeželski tržnici, kjer je Parada potekala v organizaciji Ljudske univerze Žalec. Skozi ustvarjalne delavnice, nastope in predstavitve učenja so se predstavile različne organizacije. V okviru dogodka je potekala tudi novinarska konferenca na kateri je sodelovala naša UNESCO glasnica Tjaša Dolinšek. Tjaša je navzočim pojasnila, kdo so Unesco glasniki in česa bi se mladi radi učili. Poudarila je, da so to uporabna in raznolika znanja, kot je npr. znanje jezikov, ki omogoča potovanje po svetu in druženje z vrstniki iz drugih držav.

pu_Tjaša

Teden vseživljenjskega učenja (TVU) je najvidnejša promocijska kampanja na področju izobraževanja in učenja v Sloveniji. Projekt usklajujejo na Andragoškem centru Slovenije in ga prirejajo v sodelovanju s stotinami ustanov, skupin in posameznikov po vsej državi pa tudi onkraj naših meja. Z njim opozarjajo slovensko javnost na vseprisotnost pa tudi pomembnost učenja – v vseh življenjskih obdobjih in za vse vloge, ki jih posameznik v svojem življenju prevzema. Vsi, ki projekt soustvarjajo, bodisi v vlogi izvajalcev prireditev bodisi kot udeleženci, prispevajo k udejanjanju slogana Slovenija, učeča se dežela’. TVU je član mednarodnega gibanja festivalov učenja.

V mesecu maju bo v okviru Tedna vseživljenskega učenja potekala Parada učenja. Gre za zaporedje enodnevnih festivalnih in strokovnih dogodkov, izpeljanih od 10. do 19. maja v sedmih slovenskih krajih.

Ti kraji so:
Nova Gorica 10. maj
Žalec 13. maj
Slovenj Gradec 14. maj
Jesenice 15. maj
Novo Mesto 16. maj
Murska Sobota 17. maj
Rateče 19. maj

Teden vseživljenskega učenja poteka pod častnim pokroviteljstvom Slovenske UNESCO komisije.