2013

UNESCO ASP dogodek

V decembru je v Koloseju v Ljubljani, potekalo tradicionalno srečanje UNESCO pridruženih šol. Potekalo je ob dnevu človekovih pravic ter hkrati obeležilo 60. obletnico svetovne UNESCO ASP mreže pridruženih šol in 20. obletnico slovenske UNESCO ASP mreže pridruženih šol. V ta namen so organizatorji naredili pregled ključnih oseb in dogodkov, ki so prispevali k vzpostavitvi mreže in njenemu delovanju v teh dvajsetih letih.

UNESCO dan zbliževanja kultur

UNESCO dan zbliževanja kultur, dogodek v organizaciji UNESCO mladinske platforme ter v sodelovanju s Slovensko nacionalno komisijo za UNESCO in Zavodom Afriški forum, smo letos organizirali prvič in sicer v okviru Mednarodnega desetletja zbliževanja kultur.

Kolesarjenje UNESCO glasnikov s predsednikom republike

27. avgusta je imela UNESCO MP enega od večjih letošnjih dogodkov. V podzemlju Pece so UNESCO glasniki namreč kolesarili s predsednikom republike g. Borutom Pahorjem. Kolesarili so čez mežiški rudnik, ki mu je UNESCO, skupaj s širšim območje okoli rudnika, podelil  naziv geopark in je to območje sedaj znano pod imenom Geopark Karavanke/ Geopark Karawanken.

Obisk generalne direktorice UNESCA Irine Bokove

V sklopu uradnega obiska generalne direktorice Unesca Irine Bokove v Sloveniji, sta se z njo srečala tudi naša dva UNESCO glasnika. Pojasnila sta ji kakšno vlogo imajo UNESCO glasniki, ter opisala njihovo poslanstvo. Na srečanju se jim je pridružil tudi predsednik SNKU dr. Stanislav Pejovnik.

Parada učenja

Parade učenja smo se udeležili v Žalcu v ponedeljek, 13. 5. 2013 na Podeželski tržnici, kjer je Parada potekala v organizaciji Ljudske univerze Žalec. Skozi ustvarjalne delavnice, nastope in predstavitve učenja so se predstavile različne organizacije. V okviru dogodka je potekala tudi novinarska konferenca na kateri je sodelovala naša UNESCO glasnica Tjaša Dolinšek.

Dan odprtih vrat na Morski biološki postaji Piran

Ob svetovnem dnevu oceanov je Morska biološka postaja Piran priredila dan odprtih vrat, kjer smo izvedeli ogromno stvari tako o delovanju same postaje kot tudi o življenju pod morsko gladino. Dogodek je bila tudi odlična priložnost za UNESCO MP za predstavitev svojega delovanja vsem šolam, ki so organizirano prišle na dan odprtih vrat. Na dogodku smo se predstavljali kar pod svojim šotorom, dogodka pa smo se udeležili v dvojni vlog – v eni smo predstavljali svoje aktivnosti in namen, v drugi pa smo bili tam zaradi podelitve nagrad natečaja »Skupaj zaščitimo ocean«, saj je v kategoriji esejev zmagala naša UNESCO glasnica Tjaša Dolinšek.

ART KAMP

UMP je letos sodelovala tudi na festivalu Lent in sicer v sklopu njegovega kulturno obarvanega dogajanja v mestnem parku, ki poteka pod imenom Art kamp. Art kamp je dnevni program Festivala Lent, saj gosti obiskovalce vsak dan med 10. in 20. uro. V prvi vrsti je namenjen otrokom in mladostnikom ter družinam, zanimiv pa je tudi turistom, saj poleg mnogih vsebin, ki jih ponuja program Art kampa, nudi tudi sprostitev in odlično izhodiščno točko za obisk večernih dogodkov, ki se odvijajo na ostalih prizoriščih Festivala Lent.

UNESCO ASP tek mladih

Na gimnaziji Ptuj so v sodelovanju z Mestno občino Ptuj, UNESCO MP, društvi ter zavodi v lokalnem okolju in pod častnim pokroviteljstvom SNKU, organizirali prvi ulični UNESCO tek mladih. Na ta način so povezali kulturo športa in zdravja s kulturo miru ter tako organizirali tek otrok, učencev, dijakov in učiteljev iz cele Slovenije.

Kulturni bazar

Slovenska nacionalna komisija za UNESCO je bila častni pokrovitelj Kulturnega bazarja 2013. Za UNESCO je kulturno-umetnostna vzgoja pomembna zaradi globalnega zavedanja pomena kulturno-umetnostne vzgoje ter krepitve sodelovanja med ključnimi akterji na tem področju. Na dogodku je imela UNESCO MP postavljeno svojo stojnico.