UNESCO ASP DOGODEK

asp mrežaV decembru je v Koloseju v Ljubljani, potekalo tradicionalno srečanje UNESCO pridruženih šol. Potekalo je ob dnevu človekovih pravic ter hkrati obeležilo 60. obletnico svetovne UNESCO ASP mreže pridruženih šol in 20. obletnico slovenske UNESCO ASP mreže pridruženih šol. V ta namen so organizatorji naredili pregled ključnih oseb in dogodkov, ki so prispevali k vzpostavitvi mreže in njenemu delovanju v teh dvajsetih letih.

Dogodek so popestrile šole oziroma njihovi učenci, ki so na raznorazne načine, od petja, plesanja in oblikovanja papirnatih ladjic, prenašale sporočilo UNESCA naprej med mlade.

Dogodek pa je imel za UNESCO mladinsko platformo še poseben pomen, saj smo na njem razglasili dvanajst novih UNESCO glasnikov.

Ti so:

Klemen Šorak, Gimnazija Ledina, Ljubljana

Špela Osojnik, Gimnazija Brežice, Pišece

Anja Osojnik, Gimnazija Brežice, Pišece

Nik Leban, OŠ Frana Kranjca, Celje

Maja Knapič, OŠ Griže, Celje

Barbara Užmah, OŠ Griže, Celje

Žan Malek Petrovič, Gimnazija Ptuj, Ptuj

Katja Konc, OŠ Stražišče, Mojstrana

Maruša Žlebir, OŠ Davorina Jenka, Mojstrana

Klara Sara Podgrajšek, OŠ Davorina Jenka, Mojstrana

Jan Krajnik, OŠ Davorina Jenka, Mojstrana

Jessica Strelec, Srednja šola za gostinstvo in turizem, Maribor

 

Nov UNESCO glasnik Žan Malek Petrovič se je ob tej priložnosti že izkazal in napisal refleksijo dogodka, ki jo lahko preberete spodaj.

 

Mladi imamo v rokah prihodnost, zato se moramo nanjo pripraviti, se zanjo učiti. Lahko smo veseli in ponosni, da imamo tudi v Sloveniji ljudi, ki se tega zavedajo. UNESCO mladinska platforma je projekt, kjer se trudijo za našo svetlo skupno prihodnost, z združevanjem, obveščanjem in izobraževanjem mladih širom naše domovine.

Aktivnosti in delo UNESCO mladinske platforme so tudi letos predstavili, na zdaj že tradicionalnem, 15. srečanju UNESCO ASP mreže Slovenije. Na dogodku so se predstavile številne šole in drugi zavodi, ki so vključeni v mrežo, tudi Gimnazija Ptuj. Navzoče je nagovorila tudi varuhinja človekovih pravic Republike Slovenije, gospa Vlasta Nussdorfer, ki nas je opozorila, da pravice, ki se nam zdijo samoumevne, nekaterim niso omogočene. Poudarila je, da imamo moč spreminjati svet. Vsak od nas lahko, če si le dovolj želi, spremeni svet na bolje in poskrbi za lepše življenje vseh nas. Njene besede so potrdili številni nastopajoči. Otroci iz vrtcev, ki so plesali in peli, da se jim ne zdi prav, da otroci po svetu trpijo. Osnovnošolski otroci so povedali, da dokler ne bodo vsi Zemljani srečni in svobodni, ne bo nihče izmed nas resnično srečen in popolnoma svoboden. Srednješolci so opozorili, da se moramo učiti iz preteklih napak, da bomo uspešni v prihodnosti.

V mladih očeh sem videl upanje, željo po spremembah ter moč in energijo, ki bodo zagotovo poskrbeli, da bomo nekoč res v miru in svobodi živeli skupaj, v enem svetu. Osrednji namen prireditve je bila predstavitev novih UNESCO glasnikov in glasnic. Ponosen sem, da bom kot UNESCO glasnik tudi sam širil UNESCO vrednote in tkal mrežo zavezništva med mladimi graditelji kulture in miru.

Če želimo boljši in srečnejši svet, moramo najprej sami živeti in si prizadevati, se boriti za naše ideale. Pri tem se zgledujmo po velikanih človeštva, kot je pred kratkim preminuli Nelson Mandela. Naj nam bodo v navdih in razmislek njegove besede: “Izobrazba je najmočnejše orožje, ki ga lahko uporabiš za spremembo sveta”.

 Žan Malek Petrovič