Anja Osojnik

Anja OsojnikSem Anja Osojnik, dijakinja Gimnazije Brežice in decembra 2013 sem postala Unesco glasnica. Unesco me spremlja že od malega, saj sem obiskovala OŠ Maksa Pleteršnika Pišece, ki je članica ASP net in je tudi Unesco središče za Posavje, Dolenjsko in Belo krajino. Tako sem lahko sodelovala na različnih Unesco projektih, ki so potekali na šoli in tako spoznavala vrednote Unesca. Unesco glasnica sem želela postati ravno zato, da lahko tako še bolj prenašam ideje Unesca na vrstnike in okolje v katerem živim. Ta naziv mi je v veliko veselje, saj želim predvsem ustvarjati kulturo miru in nenasilja, ter da se skozi vrednote Unesca naučimo živeti skupaj v lepšem svetu.

 

Anjini prispevki:

Prostovoljstvo

Prostovoljstvo je oblika dela, za katerega oseba ne dobi plačila. To je stavek, ki bi ga slišali iz marsikaterih ust. Vendar pomen prostovoljstva se od človeka do človeka razlikuje. Zame ni samo oblika dela, ampak je tudi dejanje.

Zbliževanje kultur

Kultura je stvar posameznika. Je njegovo mišljenje, presojene, delovanje in bivanje. Je nekaj, kar te dopolnjuje kot človeka. Zaradi različnih kultur je danes svet tako pisan. Kakšen bi bil, če bi obstajala samo ena kultura? Rumen, črn, bel? Po vsej verjetnosti enobarven. Tako pa lahko gledamo barvitost in vsak dan odkrivamo kako je svet lep, če se te barve združijo v mavrico. Ta pa ni vedno sijala.

Leave a Reply