Slovenski in hrvaški potapljači zavihali rokave in skočili v Piranski zaliv

Več kot 150 potapljačev iz Hrvaške in več kot 30 iz Slovenije se je lotilo čiščenja morskega dna v Piranskem zalivu. V akciji Čiščenje brez meja bodo odstranjevali odpadke pred Piranom, kampom Veli Jože in v pristanišču v Savudriji.

Poleg čiščenja morskega dna je glavni cilj akcije tudi opozarjanje na svetovno težavo onesnaženosti morskega dna in povečanje osveščenosti ljudi o pomembnosti ohranitve rastlinskega in živalskega sveta v Jadranskem morju, pri čemer je treba nujno povezati vse generacije in sosednje države z istim ciljem zaščite narave in ohranjanja lepote Jadranskega morja, so sporočili z občine Piran.

V ekološki akciji bo sodelovalo več kot 30 klubov in združenj, savudrijski ribiči in javne gasilske službe ter hrvaška civilna zaščita. Akcija poteka v organizaciji agencije Promocija potapljanja, Potapljaškega kluba HRVI Nemo – Adriatic, Zagrebškega holdinga ter njegove podružnice Vladimir Nazor, Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Piran in Jamarske zveze Slovenije.
Na slovenski strani se je prijavilo več kot 35 potapljačev tako iz vrst prostovoljnih gasilcev kot tudi jamarske zveze in civilne zaščite, je za STA pojasnil predstavnik PGD Piran Egon Štibilj.

Zaradi ukrepov, povezanih s covidom-19, letos ne bo mešanih ekip, ampak bodo morsko dno čistili vsak na svoji strani zaliva. Zato pa cilji akcije ostajajo isti, in sicer v prvi vrsti ta, da ekologija ne pozna meja, je dodal Štibilj.

Ob tem je predstavnik piranskih gasilcev ocenil, da onesnaženje morskega dna pri nas le ni tako hudo. “Mislim, da so ljudje z vsakim letom bolj osveščeni,” je dejal in dodal, da so k temu pripomogle tudi pretekle izvedbe čistilne akcije.

K akciji bodo po navedbah občine prispevali tudi otroci, udeleženci pete mednarodne otroške potapljaške ekoakcije, ki pod strokovnim vodstvom inštruktorjev potapljanja pomagajo pri čiščenju morja ob obali v kampu Veli Jože in se učijo o grajenju boljšega odnosa do morja v prihodnosti.

Čiščenje brez meja in mednarodna otroška potapljaška ekoakcija potekata pod pokroviteljstvom več institucij z obeh straneh meje, v Sloveniji so to ministrstvo za okolje in prostor, mesto Piran in Sklad za varstvo okolja in energetsko učinkovitost, so še zapisali na piranski občini.

Vir: RTV Slovenija