Zaradi poplavljanja Nila ogrožene nubijske piramide v Sudanu

Gladina Nila je zaradi obilnega deževja že dosegla rekordno visoko raven, zaradi poplav pa je v Sudanu doslej umrlo najmanj sto ljudi.

Oblasti skušajo pred vodo zaščititi tudi starodavne piramide. Po besedah arheologa Marca Maillota skušajo piramide in druge arheološke ostanke starodavnega mesta Meroe na vzhodnem bregu Nila, ki je okoli 200 kilometrov oddaljeno od sudanske prestolnice Kartum, zaščititi z vrečami peska in črpanjem vode.

“Razmere so trenutno pod nadzorom, a če bo voda še naprej naraščala, ti ukrepi morda ne bodo zadostovali,” se boji arheolog.

Arheološko najdišče s piramidami, ki je pod zaščito Unesca, je v običajnih razmerah okoli 500 metrov oddaljeno od Nila. Poplave pa ogrožajo še več arheoloških najdišč ob afriškem veletoku.

Poplavljanje Nila je sicer pomembno za kmetijstvo vzdolž reke, vendar pa je letos reka narasla precej bolj kot običajno v tem delu leta. Sudanske oblasti so zaradi poplav in zemeljskih plazov, ki so zahtevali najmanj sto življenj, prejšnji teden razglasile tritedenske izredne razmere.

Vir: RTV Slovenija