Dve petini rastlin na svetu lahko izumreta

Zaradi uničevanja habitatov in podnebnih sprememb pospešeno izumirajo rastline. Raziskovalci iz angleških kraljevih botaničnih vrtov opozarjajo, da kar dve petini rastlinskih vrst na svetu tvegata izumrtje.

Rastline in glive so lahko zdravila, goriva in hrana prihodnosti, ki pa jih bomo verjetno izgubili, je raziskovalna skupina sporočila BBC-ju.

Stanje je skrb vzbujajoče in zahteva takojšnje ukrepanje, je dejal Alexandre Antonelli z angleških kraljevih botaničnih vrtov in dodal: “Izgubljamo bitko s časom, saj vrste izumirajo hitreje, kot jih mi najdemo in imenujemo. Številne izmed njih bi nam bile lahko v pomoč pri razreševanju nekaterih največjih vprašanj medicine, morda celo pandemije, ki jo trenutno doživljamo.”

Novo poročilo o stanju rastlin in gliv na svetu temelji na izsledkih 200 znanstvenikov iz 42 držav. Izdali so ga ob srečanju Združenih držav, s čimer naj bi svetovne voditelje spodbudili, da ustavijo izgubo biotske raznovrstnosti.

Izumirajo tudi zdravilne rastline
Raziskovalci opozarjajo, da rastline izumirajo veliko hitreje, kot je bilo do zdaj znano. Če je denimo leta 2016 izumrtje grozilo 21 odstotkom višjih rastlin oziroma cevnic, letos izumrtje grozi 39,4 odstotka teh rastlin, tj. 140.000 različnim rastlinskim vrstam.

Kot so še ugotovili, izumrtje grozi 723 rastlinam, ki jih uporabljamo za izdelavo zdravil. Leta 2019 so na svetu odkrili in na novo poimenovali 1942 rastlin in 1886 gliv.

Raziskovalci poročajo, da hitijo s popisovanjem novih rastlinskih vrst, preden izumrejo.

Priporočajo, da se med metode raziskovanja rastlin vključi tudi sodobna tehnologija, denimo umetna inteligenca, in opozarjajo, da bi za ohranjanje rastlinskih vrst potrebovali več sredstev.

Med tisoči užitnih rastlin uporabljamo le peščico
Kot še kaže poročilo, le majhen del obstoječih rastlin uporabljamo za hrano in goriva. Več kot 7000 užitnih rastlin bi lahko v prihodnosti uporabljali za hrano, trenutno pa se vse večja svetovna populacija hrani le s peščico teh rastlin.

Vir: RTV Slovenija