Američani vračajo Iraku več kot 17.000 artefaktov, tudi ploščo z odlomki Epa o Gilgamešu

ZDA bodo na slovesnosti v četrtek Iraku še uradno vrnile kamnito tablico z delom slovitega Epa o Gilgamešu, ki je eden od več kot 17.000 artefaktov, ki so jih Američani iz Iraka odpeljali od začetka invazije leta 2003 in tudi že predtem.

3500 let staro znamenitost sumerske kulture so iz muzeja ukradli že po zalivski vojni v 90. letih prejšnjega stoletja, na svoji spletni strani navaja Unesco, ki ob tem dodaja, da se je na ameriškem umetniškem trgu pojavila leta 2007, sedem let pozneje pa ga je trgovska veriga Hobby Lobby kupila za razstavo v Muzeju Biblije v Washingtonu.

Newyorško sodišče je julija letos odločilo, da je treba omenjeno dragocenost zaseči. Ploščo je leta 2003 v Londonu kupil ameriški trgovec s starinami, ki jo je nato poslal v ZDA, ne da bi prijavil vsebino pošiljke, in jo nato prodal z lažno dokumentacijo. Po večkratni zamenjavi lastnika jo je leta 2014 Hobby Lobby kupil od dražbene hiše za več kot 1,67 milijona dolarjev.
Med Iraku vrnjenimi starinami tudi 3500 let stara glinena plošča z Epom o Gilgamešu
Ep o Gilgamešu je eno najstarejših literarnih del, najpomembnejši ep babilonsko-asirske književnosti in najstarejša junaško-mitološka pesnitev nasploh. Napisan je bil v akadskem jeziku na glinene ploščice.

Slovesna vrnitev tablice in drugih artefaktov, nekaj so jih v preteklih mesecih sicer že odpeljali v Irak, bo potekala v muzeju Smithsonian.

“Z vrnitvijo teh nezakonito pridobljenih predmetov bodo oblasti tukaj v ZDA in oblasti v Iraku omogočile Iračanom, da se znova povežejo s svojo zgodovino,” je potezo pozdravila direktorica Unesca Audrey Azoulay in dodala, da gre za pomembno zmago v boju zoper tiste, ki zlorabljajo dediščino in z njeno preprodajo financirajo nasilje in terorizem.

Da bodo vrnili predmete Iraku, je ameriško pravosodno ministrstvo sporočilo julija letos. Takrat je iraški minister za kulturo Hassan Nazim potezo označil za največjo vrnitev zaseženih predmetov Iraku, s katero se je končalo večmesečno prizadevanje iraških diplomatov, poroča Deutsche Welle.

Podobno je leta 2018 Iraku artefakte, ki so jih odnesli med invazijo, vrnila britanska vlada.

 

Vir: RTV Slovenija