Staroselske skupine pozivajo k razširitvi zaščite amazonskega porečja

Staroselske organizacije pozivajo svetovne voditelje, naj podprejo razširitev zaščite amazonskega porečja na 80 odstotkov območja do leta 2025. Opozarjajo, da je potrebno odločno ukrepanje za zaustavitev krčenja Amazonskega pragozda.

 

Staroselci so svojo kampanjo sprožili na devetdnevni konferenci v Marseillu, kjer se je več tisoč uslužbencev, znanstvenikov in aktivistov zbralo, da postavijo temelje za pogovor o bioraznolikosti v organizaciji ZN-a v kitajskem mestu Kunminjg naslednje leto.

“Svetovno skupnost pozivamo, naj se nam pridružijo, da ustavimo uničenje našega doma in da s tem zavarujemo prihodnost planeta,” je po poročanju Al Džazire dejal José Gregorio Díaz Mirabal, glavni koordinator za organizacijo COICA, ki predstavlja staroselske skupine v devetih državah, ki ležijo na amazonskem porečju.

Trenutno je pod obliko uradne zaščite ali skrbništvom staroselcev malo manj kot 50 odstotkov amazonskega porečja, a pritisk zaradi rudarjenja, iskanja nafte in živinoreje narašča.

V Braziliji se je krčenje gozdov pod skrajno desnim predsednikom Jairom Bolsonarom močno povečalo in lani doseglo največji obseg v 12 letih, kar je povzročilo svetovno ogorčenje.

Amazonsko porečje je že izgubilo 18 odstotkov svojih prvotnih gozdov, dodatnih 17 pa je okrnjenih, kaže raziskava, ki jo je julija objavil Znanstveni panel o Amazoniji. V raziskavi je sodelovalo 200 znanstvenikov.

Če bo krčenje gozdov doseglo 20 ali 25 odstotkov, bi lahko to Amazonijo porinilo v spiralo, v kateri bi se izsušila in se spremenila v savano, opozarja brazilski okoljski znanstvenik Carlos Nobre.

 

Vir: RTV Slovenija