Uporniki v Etiopiji zavzeli mesto z Unescovim statusom svetovne dediščine

Uporniki v regiji Tigraj na severu Etiopije so prevzeli nadzor nad mestom Lalibela, ki je na Unescovem seznamu svetovne dediščine.

Prebivalci Lalibele se umikajo pred uporniki, ki prodirajo vse globlje v deželo, poroča BBC. Namestnik župana Mandefro Tadesse je potrdil, da je mesto že v rokah upornikov; izrazil je tudi skrb za varnost znamenitih cerkva, po katerih je mesto znano.

Od izbruha vojne novembra lani je v Etiopiji umrlo že več tisoč ljudi, več milijonov pa je zapustilo domove; spopadi so se razširili tudi na sosednji regiji Amhara in Afar. Tako tigrajski uporniki kot etiopska vojska so bili že obtoženi kršitev človekovih pravic in vojnih zločinov.

Slovite koptske cerkve
V Lalibeli stoji 11 srednjeveških cerkva, ki so vklesane v kamen in datirajo v 12. in 13. stoletje. Zgradili so jih kot “nadomestno lokacijo”, ker Sveta dežela takrat za romarje ni bila dosegljiva.

Skalne cerkve so med seboj povezane z obsežnimi podzemnimi predori, nekateri pa jih uvrščajo kar med svetovna čudesa. Prvi evropski popotnik, ki je obiskal Lalibelo, je celo izrazil zadržke pred pisanjem o skalnih cerkvah, saj je bil prepričan, da mu doma ne bodo verjeli in ga bodo obtožili laganja. Etiopska koptska pravoslavna cerkev je sicer ena najstarejših krščanskih cerkva, saj ima korenine v 4. stoletju.

“To je dediščina celotnega sveta in treba bo sodelovati, da zagotovimo njeno ohranitev,” je opozoril Mandefro Tadesse.

Svet poziva k prekinitvi spopadov
Območje spopadov se je razširilo, ker je uporniška Narodnoosvoboditvena fronta Tigraja (TPLF) junija močno napredovala: po tem, ko je etiopska vlada razglasila enostransko prekinitev ognja in odpoklicala svojo vojsko, so uporniki zavzeli tigrajsko prestolnico Mekele. Etiopske oblasti so TPLF kategorizirale za teroristično organizacijo, oni pa sebe vidijo kot legitimno regionalno oblast v Tigraju.

Uporniki bi radi zvezno oblast prisilili, da prekliče embargo regije in sodeluje pri iskanju politične rešitve krize. Vlada po drugi plati zanika, da bi embargo sploh obstajal, prav tako pa izključuje možnost pogajanj.

Prodor TPLF-ja v regiji Amhara in Afar je naletel na mednarodni odziv: tako Združeni narodi kot ZDA so ta teden obe strani pozvali k prekinitvi nasilja.

Vir: RTV Slovenija