Stonehenge lahko izgubi svoje mesto na seznamu svetovne dediščine

Organizacija Unesco je potrdila, da Stonehengeu grozi izguba statusa svetovne dediščine, če bodo pod starodavnim spomenikom res zgradili načrtovani cestni predor. Obstaja strah, da bo narejena nepopravljiva škoda na področju “neznanske vrednosti za svet”.

Unesco je na četrtkovem zasedanju brez popravkov ali pripomb potrdil poročilo, v katerem odbor za svetovno dediščino predstavi pomisleke in skrbi v zvezi s predorom na avtocesti A303. Projekt gradnje 3,3 kilometra dolgega predora je vreden skoraj dve milijardi evrov, vlada pa je zanj že prižgala zeleno luč. Če načrtov za gradnjo Velika Britanija ne bo spremenila in prilagodila, odbor Unescu predlaga, naj Stonehenge naslednje leto uvrsti na seznam ogrožene svetovne dediščine.

Avtocesta A303 je zelo obremenjena, priljubljena je predvsem pri voznikih, ki potujejo na jugozahod Anglije in v nasprotni smeri, na njej pa se pogosto pojavljajo zastoji ravno v bližini Stonehengea. Odločitev ministrstva za promet o gradnji predora je v nasprotju s priporočili inšpektorata za načrtovanje, ki je lani posvaril pred trajno in nepopravljivo škodo. A po mnenju prometnega ministra naj bi prednosti gradnje pretehtale pred morebitno škodo.

Cenejša rešitev ni nujno prava
Prejšnji mesec je višje sodišče presodilo, da je bila odločitev prometnega ministra Granta Shappsa nezakonita, češ da ni dovolj upošteval strokovnih priporočil glede škode, ki bi bila povzročena na prazgodovinskem najdišču. Projekt sta odsvetovala tako Unescova komisija iz leta 2018 kot tudi ministrov lastni inšpektorat. Unesco je predlagal gradnjo daljšega in globlje izkopanega predora, ki bi prekril večji del ceste.
Stonehenge: končno je znano, od kod izvirajo njegovi megaliti
Odbor je zdaj izrazil svojo zgroženost nad tem, da je Shapps izbral cenejši predlog krajšega predora, ki bo bližje zemeljskemu površju. “Obžalovanja vredno je, da je prevladalo stališče, da prednosti daljšega predora in koristi za pokrajino pri tako pomembni lokaciji ne odtehtajo višjih stroškov.”

Če bo sodišče kljub vsemu povedanemu potrdilo gradnjo predora, Unescov odbor torej predlaga uvrstitev na seznam ogrožene dediščine. Dosedanje spremembe načrta so po njihovem mnenju premajhne, da ne bi poškodovale “območja z izjemno vrednostjo v svetovnem merilu”.

Konec pogajanj
Odbor je izključil možnost nadaljnjih pogovorov z britansko vlado, če se ta ne bo odpovedala trenutno veljavnemu načrtu. Zapisali so: “Čeprav drži, da hoče vladajoča stranka nadaljevati pogovore, ni jasno, kaj bi nadaljnja komunikacija lahko dosegla, če bo višje sodišče potrdilo gradbeno dovoljenje. Nesprejemljivih negativnih posledic trenutnega načrta namreč ni mogoče z ničimer odtehtati”.

Večna uganka megalitov
Stonehenge že desetletja buri domišljijo in je ena od najbolje obiskanih znamenitosti v državi, predvsem se vanj zgrinjajo ob solsticijih. Arheologi se že dolgo ukvarjajo s Stonehengeem in že desetletja razpravljajo o njegovem namenu. Dve osrednji teoriji imata obe ritualni oziroma verski predznak: po prvi gre za mistični prostor z zdravilnimi močmi, po drugi pa za spomenik, kjer so častili mrtve prednike.

Stonehenge tako ostaja eno najbolj skrivnostnih arheoloških neolitskih najdišč. Kljub nenehnim študijam in analizam arheologi še vedno ne znajo dokončno odgovoriti na marsikatero vprašanje, vključno s tem, kakšne obrede so izvajali in kakšna so bila verovanja prazgodovinskega človeka na tem območju.

Vir: RTV Slovenija