Unesco: Število poškodovanih kulturnih in verskih znamenitosti v Ukrajini se približuje stotici

Poročilo so sestavili s pomočjo satelitskih posnetkov in pripovedovanj očividcev
V Ukrajini je bilo od 24. februarja oz. od začetka ruske invazije poškodovanih skoraj sto kulturnih in verskih znamenitosti, ocenjuje organizacija Unesco.
Zadnja ocena predstavlja skoraj podvojitev prejšnjih Unescovih številk, zaradi česar se še krepijo bojazni pred posledicami vojne za ukrajinsko kulturno dediščino.

“Številko stotih poškodovanih ali popolnoma uničenih znamenitosti bomo dosegli v četrtek ali petek. Davi smo bili pri 98 znamenitostih in spomenikih iz osmih ukrajinskih regij,” je povedal direktor svetovne dediščine pri Unescu Lazare Eloundou Assomo. Dodal je, da to velja za številne znamenitosti, od katerih so nekatere iz zgodnjega srednjega veka, druge so veljale za znamenitosti zgodnje sovjetske arhitekture.
V Ukrajini je zaradi vojn poškodovanih ali uničenih že več kot petdeset kulturnih znamenitosti
Tudi rušenje znamenitosti je vojni zločin
“Število bi se lahko še povišalo,” je opozoril Eloundou Assomo in dejal, da je dostop do nekaterih območij mogoč šele zdaj, nekatera druga pa so prizorišče okrepljenih spopadov.

“Za nekatere znamenitosti in spomenike bo potreben čas za obnovo, drugih verjetno sploh ne bo mogoče obnoviti,” je še dejal Eloundou Assomo. Hkrati je opozoril, da je kakršen koli napad na stavbe z modrim Unescovim znakom, ki označuje kulturno dediščino, “kršitev mednarodnega prava in bi ga lahko obravnavali tudi kot vojni zločin”.

Med potrjeno poškodovanimi stavbami ni nobene s seznama Unescove svetovne dediščine v Ukrajini, kamor sodijo katedrala Svete Sofije v ukrajinski prestolnici Kijev ter stavbe samostana Kijevsko-Pečerska lavra, ki so znane tudi kot Kijevski samostan v jamah.

“Glede na informacije, ki jih imamo, sedem ukrajinskih znamenitosti, ki jih je Unesco uvrstil na seznam svetovne dediščine, doslej še ni bilo poškodovanih,” je dejal Eloundou Assomo.
V hudih spopadih je bilo poškodovano zgodovinsko središče ukrajinskega mesta Černigov, ki je na poskusnem Unescovem seznamu, kar pomeni, da Ukrajina želi, da se zanj začne postopek za vpis na seznam svetovne dediščine.

Unesco sicer za preverjanje informacij, ki jih posredujejo ukrajinske oblasti, uporablja satelitske posnetke in poročila prič s kraja dogodka.

Vir: RTV Slovenija