Unesco Italiji zagrozil, da bo dal Benetke na “črno listo” zanemarjene dediščine

Prepoved vstopa velikih ladij v Benetke velja le na papirju, opozarjajo na Unescu, kjer so italijanskemu mestu postavili ultimat. To prakso mora nemudoma preprečiti, sicer bodo kraj uvrstili na “črno listo”, tj. med močno ogrožena območja.

Dostop velikih ladij do beneške lagune bi morali nemudoma popolnoma prepovedati in jih po možnosti preusmeriti do ustreznejših pristanišč v bližini mesta, pravi novo Unescovo poročilo, v katerem opozarjajo, da dediščine v mestu pristojni ne varujejo dovolj.

Benetke so na Unescovem seznamu od leta 1987, julija pa bo organizacija odločala o tem, ali naj jih uvrsti na “črno listo” svetovne dediščine, ki je v resni nevarnosti. To pomeni, da bi pristojni morali v sodelovanju z Unescom pripraviti akcijski načrt reševanja zaščitenega mesta do leta 2022.

Kulturno ministrstvo zavihalo rokave
Italijanska vlada je odločena, da se to ne bo zgodilo. Tamkajšnji kulturni minister Dario Franceschini je zaradi Unescovega opozorila zaskrbljen. “To bi bilo za našo državo nekaj hudega in ni več časa za odlašanje,” je dejal za italijansko tiskovno agencijo Ansa.
Po njegovih besedah pospešeno pripravljajo zakonodajo, ki naj bi nemudoma in dokončno prepovedala vstop velikih ladij v Benetke. Razmišljajo tudi o preusmeritvi ladij v druga mesta v soseščini in gradnji nove infrastrukture, ki bi to omogočala.

Zgodovina neuspelih poskusov
Prvi poskus prepovedi vstopa velikih ladij v Benetke sega v leto 2012, a tako kot tudi vsi prihodnji kljub pritiskom italijanske in mednarodne javnosti ni bil uspešen.

“To je zadnji udarec, ki naj bi zbudil vlado,” je povedal beneški turistični delavec Simone Venturini.

Vir: RTV Slovenija