Amazon bi gradil skladišče poleg rimskega akvadukta, krajevni prebivalci na nogah

Amazonovi načrti, da bo zgradil novo skladišče v bližini Nimesa v Franciji, so naleteli na odpor, saj v bližini stoji rimski akvadukt Pont du Gard. Krajevni prebivalci so pripravili proteste, njihova prizadevanja pa je podprl tudi Unesco.

Približno 500 protestnikov je pred kratkim izrazilo nasprotovanje gradnji novega skladišča v bližini rimskega akvadukta na jugovzhodu Francije, medtem ko Unesco opozarja, da bi lahko načrti spletnega velikana ogrozili svetovno kulturno dediščino. Oglasili so se tudi z Organizacije združenih narodov (ZN), kjer so zaradi Amazonovih načrtov izrazili zaskrbljenost.

Svetovna dediščina
V bližini kraja Fournes, kjer naj bi gradili skladišče, je avtocesta, tam pa stoji tudi srednjeveška vas in več kmetijskih zemljišč.

Pet kilometrov stran stoji najvišji in eden najbolj ohranjenih rimskih akvaduktov, ki je bil najverjetneje zgrajen v prvem stoletju pred našim štetjem, uporabljali pa naj bi ga vse do šestega stoletja po našem štetju, navaja Arch paper. Sestavljajo ga trije pasovi obokov in je priljubljena turistična zanimivost.

Škoda za okolje?
Kot navaja The Art Newspaper, krajevne prebivalce skrbi vpliv novega skladišča na turizem, okolje, vinogradništvo, kmetijstvo in biodiverziteto. Peticijo proti gradnji skladišča je podpisalo že več kot 35.000 ljudi, Amazonovim načrtom pa nasprotujejo tudi nekateri francoski poslanci.

Predstavniki krajevnih oblasti imajo po drugi strani delež v nepremičninskem podjetju, ki naj bi Amazonu prodalo zazidljiva zemljišča za gradnjo.

Vir: RTV Slovenija