Rokopise iz Timbuktuja zdaj mogoče proučevati na spletu

Predanosti ljudi iz Malija se je treba zahvaliti, da so pred desetimi leti pred islamskimi skrajneži na varno spravili 285.000 rokopisov iz puščavskega mesta Timbuktu. Pomembna rokopisna dediščina je zdaj dostopna na spletu.

Arabski rokopisi iz Timbuktuja, ki je bil nekoč pomembno središče učenosti, prinašajo besedila o matematiki, astronomiji, astrologiji in svete spise. Po zapisih, ki so nastali v časovno širokem obdobju, najstarejši pa so iz 12. stoletja, je zdaj mogoče brskati na spletni strani Mali Magic prek Googlove spletne platforme umetnost in kultura (Google Arts and Culture).

“Obstaja upanje, da se bo ohranila ta zapuščina in prispevala k miru in kulturnemu razumevanju,” so ob tem sporočili iz Googla.

Platforma, ki omogoča tudi virtualne oglede muzejev, je plod sodelovanja med malijskimi lokalnimi voditelji ter lokalnimi in mednarodnimi organizacijami in Organizacijo Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco).

Besedila so zapisana deloma na papirju, deloma na kozjem in kameljem pergamentu, pa tudi na koščenih ploščah, predstavljajo pa dolgo tradicijo pisnega znanja in izjemne znanosti v Afriki. Rokopisi so trenutno pri malijski organizaciji Savama-DCI, ki se zavzema za zaščito rokopisov. Ustanovitelj organizacije, arhivar Abdel Kader Haidara, je tudi sodeloval pri reševanju rokopisov.
Veliko rokopisov je iz časa med 13. in 17. stoletjem, ko je bil Timbuktu središče islamskega poučevanja in pomembno trgovsko križišče na robu Sahare. Tam so se srečale trgovske poti iz obalnih predelov tropske zahodne Afrike in puščavske karavanske poti, ki so vodile do obal Sredozemskega morja na severu celine.

 

Vir: RTV Slovenija