Mednarodni dan spomenikov: “naša dediščina, skupna odgovornost”

18. april je od leta 1982 mednarodni dan spomenikov in spomeniških območij, za kar ga je razglasilo Mednarodno združenje za spomenike in spomeniška območja – Icomos. Letos je tema Preplet kultur, naša dediščina, skupna odgovornost.

Icomos Slovenija danes tako pripravlja webinar na temo Skupna odgovornost za spregledano dediščino.

Kot so sporočili iz Icomosa Slovenija, bodo letošnji mednarodni dan spomenikov in spomeniških območij zaznamovali drugače kot v preteklih letih, ko so pripravljali posvete in oglede dediščine. Razmere zaradi pandemije novega koronavirusa jim namreč narekujejo, da vsakoletno druženje prenesejo na splet. To pa jim po drugi strani omogoča, da dosežejo več ljudi in delijo razmišljanja o dediščini in letošnji temi s širšo skupnostjo, so še zapisali.

Dediščina – prostori, krajine, prakse in zbirke

Letošnja globalna tema je Preplet kultur, naša dediščina, skupna odgovornost. “Glede na trenutno situacijo je več kot primerna, saj poudarja našo povezanost na vseh ravneh, kar je v razmerah pandemije še posebej očitno. Vabi k razmisleku o deljenju in povezovanju, ko je govor o različnih kulturah, dediščini in odgovornosti za njeno ohranjanje. Dediščino – naj bodo to prostori, krajine, prakse ali zbirke – izpostavi kot povezovalno vrednoto za različne skupine in skupnosti. Poudari ključen pomen sodelovalnih odnosov med kulturami, posameznimi skupinam in širšo skupnostjo za varovanje vseh pomembnih značilnosti in vrednot dediščine.”

Icomos Slovenija letošnje praznovanje organizira v sodelovanju s TICCIH-jem (The International Committee for the Conservation of the Industrial Heritage) Slovenija, Icomom Slovenija, Inštitutom Univerze v Ljubljani za trajnostno dediščino, Tehniškim muzejem Slovenije in Muzejem novejše zgodovine Slovenije ter finančno podporo ministrstva za kulturo.

Poudarek bo na odgovornosti do dediščine, še posebej do tiste, ki ostaja na obrobju tako družbe kot stroke, je pa ključno zaznamovala našo preteklost in še vedno zaznamuje našo sodobnost. Gre za spregledano dediščino tako podeželja kot urbanih območij, različnih skupin in skupnosti, ki so skozi čas pomembno sooblikovale naše življenje in prostor. Posebno bodo izpostavili skupnosti v nekdanjih industrijskih središčih, ki so izgubila svojo primarno razvojno vlogo.

Vir: RTV Slovenija