Unesco skrbi kulturna dediščina, leta 2001 talibani razstrelili kipa Bude

Po talibanskem zavzetju Afganistana je Organizacija Združenih narodov (ZN) za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) pozvala mednarodno skupnost k zaščiti tamkajšnje kulturne dediščine.

Tiskovni predstavnik Unesca Thomas Mallard je poudaril, da je bogata in raznolika dediščina Afganistana izjemne vrednosti za človeštvo in mora biti ohranjena.

Mallard je med pomembnimi gradniki afganistanske kulturne dediščine izpostavil Narodni muzej Afganistana v Kabulu, Muzej islamske umetnosti v mestu Gazni ter Unescova območja svetovne dediščine – minaret in arheološka najdišča v Džamu. Še posebej pa je izpostavil kulturno krajino in arheološka najdišča v dolini Bamijana v osrednjem delu Afganistana, je poročala ruska tiskovna agencija Tass.
Dodal je, da pri Unescu budno sledijo razvoju dogodkov v Afganistanu in koordinirajo delovanje s partnerskimi agencijami znotraj Združenih narodov za zagotavljanje varnosti svojih sodelavcev.

Leta 2001 v zrak pognali največja kipa Bude na svetu
Skrb za spomenike zgodovinskega pomena so po poročanju Tassa izrazili tudi francoski strokovnjaki. Spomnili so, da so talibani leta 2001 blizu mesta Bamijan razstrelili največja kipa Bude na svetu, ki sta bila vklesana v skalo in sta datirala v 6. stoletje. Napad na kulturno dediščino je tedaj šokiral mednarodno javnost, ki je dejanje obsodila.

Talibani so si po hitri osvojitvi celotnega Afganistana sicer nadeli prijazen obraz in zagotavljajo, da so drugačni kot pred dvema desetletjema.

Vir: RTV Slovenija