Spletni turisti: Virtualno na vodeni ogled Egipta, Prado z rekordnim spletnim obiskom

V času, ko se je turizem po svetu ustavil zaradi pandemije novega koronavirusa in ljudi prisilil, da ostajajo doma, je mogoče po egiptovskih znamenitostih potovati s pomočjo družbenih omrežij. Mnogi se na spletu obračajo k umetniškim delom muzeja Prado.

Egiptovsko ministrstvo za turizem in starine je te dni zagnalo serijo virtualnih vodenih ogledov po muzejih in arheoloških lokacijah po državi, piše nemška tiskovna agencija DPA.

Vsak dan po poteh kulturne dediščine

Virtualni vodeni ogledi potekajo vsak dan ob 19. uri po lokalnem času. Dostopni so na spletni strani ministrstva in na Facebooku, Instagramu in Twitterju, pod imenom Experience Egypt. Akciji so izbrali slogan: “Doživite Egipt od doma. Ostanite doma. Ostanite varni”.

V petek so začeli ogled po grobnici pisarja Menne v sklopu nekropole v Tebah, ki velja za eno najlepših grobnic pripadnikov višjega razreda egipčanske družbe na zahodnem bregu Nila. Grobnica je bila ustvarjena v času 18. dinastije. V soboto pa so ponudili virtualni vodeni ogled grobnice kraljice Meresank III., vnukinje kralja Keopsa, ki je dal zgraditi veliko piramido v Gizah.

Virtualno je v tednih, ko smo zaprti v stanovanja, posebno priljubljen madridski muzej Prado, kjer so od zaprtja 12. marca ob pandemiji zaznali skoraj 260-odstotno povečanje števila uporabnikov njihove spletne strani kot v prejšnjem mesečnem obdobju.

Večina od skoraj dveh milijonov ljubiteljev umetnosti, ki so od tedaj muzej obiskali na spletu, je iz Španije in Italije, so po pisanju nemške tiskovne agencije sporočili iz muzeja.

Eksponati v muzeju so zanimali tudi številne iz Mehike, Rusije in Argentine. Na spletni strani muzeja Prado so objavljene številne mojstrovine, med drugim slike Diega Velazqueza, Francisca de Goye, Rafaela in Hieronymusa Boscha. Dodane so tudi razlage.

Prado, ustanovljen 19. novembra 1819, se s svojo obsežno zbirko, ki vključuje 8.600 slik, risb in grafik ter okoli 700 kipov, danes umešča med največje in najpomembnejše muzeje na svetu. Ta muzej skupaj z muzejema Thyssen-Bornemisza in Reina Sofia spada v t. i. zlati umetniški trikotnik v središču Madrida in ga letno obišče okoli tri milijone ljubiteljev umetnosti.

Vir: RTV Slovenija