Odprtje težko pričakovanega Velikega egipčanskega muzeja znova prestavljeno

Orjaški novi kompleks za egipčanske antikvitete, ki ga gradijo v Kairu, bi se moral po prvotnih načrtih odpreti že leta 2011. Če bo šlo tokrat vse po sreči, bo morda vendarle zaživel točno deset let pozneje, v letu 2021.

Da se bo dolgo odlagano odprtje Velikega egipčanskega muzeja zamaknilo še malo dlje v prihodnost, je postalo jasno, ko je egiptovski predsednik Abdel Fatah Al Sisi pred kratkim razglasil, da vse “večje državne projekte” zaradi epidemije novega koronavirusa prestavljajo v leto 2021. Datum odprtja nove institucije, ki je stala približno milijardo dolarjev, je bil preložen že večkrat – prvič je bilo odprtje napovedano za leto 2011 –, nazadnje januarja letos, ko so napovedali, da bo muzej začel obratovati proti koncu letošnjega leta.

“Predsednik je zapovedal odlog vseh gradbenih del in odprtij večjih državnih projektov, ki naj bi se zgodila v letu 2020; preložena so na prihodnje leto. To velja tudi za Veliki egipčanski muzej (GEM) in Narodni muzej egipčanske civilizacije (NMEC),” je muzej objavil na svoji strani na Facebooku. Muzej NMEC v Kairu gradijo že od leta 2004.

Februarja je minister za antikvitete in turizem Khaled Al Anani napovedal, da bo odprtje muzeja GEM najveličastnejša slovesnost v zgodovini Egipta. Med drugim so nameravali uprizoriti opero o življenju Tutankamona, ki jo je napisal slavni egiptolog Zahi Hawass.

Muzej bo največja arheološka zbirka na svetu, posvečena dediščini ene same civilizacije.

Artefakte že selijo

Gradbena dela pri projektu GEM pa očitno v omejenem obsegu še vedno potekajo: še na začetku tega meseca so objavili prizore “dvigovanja in inštalacije 42 težkih artefaktov na glavnem stopnišču. Med najpomembnejšimi kosi, ki smo jih že umestili, so triada faraona Ramzesa II., božanstev Pta in Sekmet; kipi kralja Amenhotepa III., kraljice Hačepsut in faraona Senusreta III.”

Orjaški muzej, ki ga je irski arhitekturni biro Heneghan Peng zasnoval že leta 1992, bo stal v neposredni bližini slavnih piramid v Gizi in bo dom za več kot sto tisoč artefaktov, ki datirajo od prazgodovine pa do grško-rimske antike.

Zvezda muzeja bo Tutankamon

Osrednja muzejska atrakcija bo Tutankamonova zbirka. V muzej bodo prenesli vseh 5400 predmetov iz grobnice mladega vladarja: obiskovalci bodo lahko tako prvič v zgodovini videli vse Tutankamonove artefakte na istem mestu. Dva tisoč od teh predmetov doslej sploh še ni bilo javno razstavljenih.

Razstavni prostori bodo merili 480 tisoč kvadratnih metrov, kar je več kot na primer površina Vatikana.

Del kompleksa bodo tudi trgovine, restavracije, konferenčni center in kinodvorana. Pričakujejo okoli pet milijonov obiskovalcev letno.

Vir: RTV Slovenija