Muzeji odprti, a bo mednarodni muzejski dan vseeno virtualen

18. maja zaznamujemo mednarodni muzejski dan, a tokrat ga bodo slovenski muzeji praznovali virtualno; povezuje jih okvirna tema Muzeji in enakost: raznolikost in inkluzivnost.

Mednarodni muzejski svet (ICOM) je 18. maj za mednarodni dan muzejev z namenom večje prepoznavnosti muzejev v družbi razglasil leta 1977. Slovenski muzeji so v preteklih letih svoj dan zaznamovali s prostim vstopom in obilico raznovrstnih dogodkov.

V “alternativnem modelu” se lahko predstavi širši nabor muzejev

Letos je po besedah Kaje Širok ICOM že na začetku pandemije novega koronavirusa pozval muzeje, naj najdejo alternativne načine praznovanja mednarodnega muzejskega dne. Tako v slovenskem odboru kot tudi drugje po svetu so se večinoma odločili za virtualno obeležitev. “Vmes smo na srečo ponovno odprli muzeje in galerije, zato bomo ob virtualni obeležitvi ponudili alternativna muzejska dogajanja, ki jih je vsak muzej pripravil, upoštevajoč potrebne omejitve in v skladu s svojimi zmožnosti,” je dodala predsednica ICOM Slovenija.

Razlika v primerjavi s prejšnjimi leti, ko so se na panojski razstavi na Muzejski ploščadi predstavili le državni muzeji, bo po njenih besedah letos tudi v tem, da bodo lahko skozi virtualno prikazovanje gradiva predstavili ponudbo ne le državnih, ampak tudi pooblaščenih slovenskih muzejev, slednjih se bo pridružilo več kot 40. “To, da ne bo šlo za fizično, ampak virtualno obliko obeleževanja, bo po eni strani resda manko, po drugi strani pa nam bo ta način omogočil, da se enakovredno predstavijo vsi slovenski muzeji, tako državni kot pooblaščeni, kar je velik plus,” meni Kaja Širok.

Koronakriza pokazala šibke in močne plati muzejev

Ob vnovičnem odprtju vrat za obiskovalce v sklopu rahljanja ukrepov za zajezitev širjenja novega koonvirusa so muzeji morali upoštevati številne omejitve. Med drugim so morali z razstav začasno odstraniti predstavitvene pripomočke, ponazorila, kopije predmetov ipd., ki se jih v običajnih okoliščinah obiskovalci dotikajo.