Audrey Azoulay še za nadaljnja štiri leta izvoljena na čelo Unesca

Dosedanja generalna direktorica Unesca Audrey Azoulay je bila znova izvoljena na čelo te organizacije Združenih narodov, pristojne za izobraževanje, znanost in kulturo. Nekdanja francoska ministrica za kulturo je šele druga ženska na čelu Unesca.

Audrey Azoulay je svoj prvi mandat generalne direktorice Unesca nastopila leta 2017, ko je na tem mestu zamenjala Irino Bokovo iz Bolgarije, ki je bila prav tako izvoljena za dva mandata.

Izvolitev z veliko podporo držav članic
Ponovna izvolitev Audrey Azoulay je potekala v duhu soglasja z veliko podporo držav članic Unesca, saj je prejela 155 glasov od skupno 169 oddanih glasovnic, piše na uradni spletni strani organizacije.

“Ta izid vidim kot znak povrnjene enotnosti znotraj naše organizacije. V zadnjih štirih letih nam je uspelo povrniti zaupanje v Unesco, v nekaterih pogledih je šlo tudi za povrnitev zaupanja Unesca vase. Povrnili smo si tudi spokojnost z zmanjšanjem političnih napetosti, ki so nam stale na poti, in z iskanjem skupnih stališč o temah, ki so v preteklosti razdvajale. Nato smo lahko razvili skupna prizadevanja, predvsem s ponovnim povezovanjem s tradicijo vodenja večjih operacij na tem področju,” je po vnovični izvolitvi sporočila Audrey Azoulay.

Obsežna prizadevanja v Mosulu in Bejrutu
Unesco je pod njenim vodstvom v zadnjih štirih letih opravil pomemben proces posodobitve, da bi izboljšal učinkovitost svojih ukrepov. Lotili so se zlasti obnove starega dela Mosula v Iraku, ki so jo zagnali leta 2018 in trenutno še poteka. Unesco pa je od tragične eksplozije v pristanišču v Bejrutu avgusta 2020 obnovil skoraj 90 šol v libanonski prestolnici, kjer izvaja tudi dejavnosti na področju dediščine in kulture.

Vir: RTV Slovenija