75 let človekovih pravic Kaj pomenijo za vas in vašo/našo prihodnost?

Mladinski natečaj kratkih filmov 2023 this human world – mednarodni filmski festival človekovih pravic 2023

Opis projekta:
Mednarodni filmski festival človekovih pravic this human world 2023

Mednarodni filmski festival o človekovih pravicah this human world (thw) bo v znamenju mladinskega natečaja kratkih filmov 2023. Potekal bo pod okriljem Informacijske službe Združenih narodov (UNIS) na Dunaju, Agencije Združenih narodov za begunce (UNHCR) v Avstriji, glavnega urada mesta Dunaj za evropske in mednarodne zadeve ter v sodelovanju s šolami v Avstriji, na Češkem, v Madžarski, Poljski, Slovaški, Sloveniji in Turčiji.

Leta 2023 bo Splošna deklaracija človekovih pravic stara 75 let

Številne pravice se nam danes zdijo samoumevne, hkrati pa se soočamo z novimi izzivi, neenakostjo in vojnami. Številni konflikti v zadnjih letih so pokazali, da je za uresničevanje človekovih pravic potrebno sodelovanje, ki presega meje, sektorje in generacije. Povezavo do Splošne deklaracije človekovih pravic najdete TUKAJ.
Sodelujejo lahko otroci in mladostniki, stari med 10 in 20 let, tako individualno kot skupinsko. Cilj je posneti kratke filme, katerim navdih je Splošna deklaracija človekovih pravic.

Tema letošnjega natečaja se glasi:
75 let človekovih pravic
Kaj pomenijo za vas in vašo/našo prihodnost?

  • Kako se lahko zavzemate za človekove pravice?
  • Kako lahko podpremo ljudi, ki so morali pobegniti in so bili žrtve kršitev človekovih pravic?
  • Kateri člen deklaracije je že vplival na vaše življenje?
  • Zakaj je Splošna deklaracija človekovih pravic tako pomembna?
  • O katerem členu deklaracije lahko poveste kakšno zgodbo ali posnamete kratek film?

Osnovni namen natečaja je, da se človekove pravice in Splošno deklaracijo človekovih pravic z njenimi 30 členi približa mladim in se jim da priložnost za kritično refleksijo o pomenu človekovih pravic. Natečaj mladim ponuja platformo, skozi katero lahko pokažejo svojo filmsko ustvarjalnost.
Kratke filme bo pregledala priznana mednarodna žirija. Zmagovalni film žirije, ki bo tudi nagrajen, bo prikazan v okviru nočnega kina na mednarodnem filmskem festivalu this human world, ki bo potekal od 30. novembra do 10. decembra 2023 na Dunaju.

V zadnjih trinajstih letih smo prejeli številne kakovostne in zanimive prispevke. Tudi letos od mladih ustvarjalcev pričakujemo navdihujoče in zanimive prispevke. Natečaj bomo oglaševali mednarodno, s partnerskimi organizacijami Združenih narodov, in ga napovedali v sodelovanju z lokalnimi izobraževalnimi ustanovami v Avstriji, na Češkem, v Madžarski, Poljski, Slovaški, Sloveniji in Turčiji.

Pogoji sodelovanja:

Natečaj je odprt za otroke in mladostnike stare med 10 in 20 let. Kratke filme lahko ustvarjajo in oddajo tako posamezniki kot skupine. Dolžina filma ne sme presegati treh (3) minut. Filmi se lahko posnamejo z vsemi razpoložljivimi sredstvi, ki so mladim na voljo. Uporabijo lahko vse vrste video kamer, pa tudi fotoaparat ali mobilni telefon. Predložijo se lahko vse filmske zvrsti.

Prijave na natečaj so odprte do 12. septembra 2023 in morajo biti poslane na e-poštni naslov schulfilmprojekt@thishumanworld.com.

Registracija mora vsebovati:

ime in naslov šole;
ime in priimek kontaktne osebe šole ter njegove kontaktne podatke (določeni učitelj);
starost in število sodelujočih učencev;
mladi in zakoniti zastopniki mladoletnih oseb, ki oddajo prijavo v imenu mladoletne osebe, se strinjajo, da se lahko fotografije in video material s podelitve nagrad (npr. fotografije nagrajencev, intervjuji z udeleženci) objavijo v medijih, na spletnih straneh in družbenih omrežjih organizatorjev natečaja (UNIS, UNHCR, mesto Dunaj, this human world);
pišite nam prosim v angleščini ali nemščini.

Vse prispevke je potrebno predložiti do 10. novembra 2023.
Pošljite jih na: schulfilmprojekt@thishumanworld.com

Vse dodatne informacije nudita:

Lisa Wegenstein / Carla Lehner

Tel.: +43/1/5855888/24 ali schulfilmprojekt@thishumanworld.com

Društvo this human world ZVR 883089244