5. UNESCO tek mladih na Ptuju

Peto leto zapored Gimnazija Ptuj, MO Ptuj, Slovenska nacionalna komisija za Unesco, Unesco mladinska platforma in drugi partnerji skupaj organiziramo UNESCO tek mladih. Kot vsako leto do zdaj smo tudi letos mladi skupaj tekli po mestnih ulicah najstarejšega slovenskega mesta.

  1. Unescov tek pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, je potekal v sredo, 17. 5. 2017. Udeležilo pa se ga je več kot 2000 mladih iz Slovenije in tujine. Sodelovali so tudi številni znani športniki, gospodarstveniki in politiki; med njimi tudi Primož Kozmus in ministrica za izobraževanje, znanost in šport Dr. Maja Makovec Brenčič. Z mladimi smo tekli tudi predstavniki UNESCO mladinske platforme, na stojnici pa smo raziskovali bogastvo naravne in kulturne dediščine, govorili pa smo tudi o globalnih razvojnih ciljih.

Na stojnici smo za obiskovalce pripravili tri igrice; s pomočjo zemljevida in slik so odkrivali slovenske vpise na UNESCOV seznam naravne in kulturne dediščine, s puzzli pa so sestavljali podobe nekaterih najbolj znanih vpisov na UNESCOV seznam svetovne dediščine. Najbolj vztrajni so se med znamenitostmi sprehodili tudi s prstom po zemljevidu; skupaj smo tako ugotovili kje so piramide, Kip svobode, Taj Mahal, Kitajski zid in sydneyjska operna hiša. Kot vsako leto smo na teku tudi letos sledili 3. globalnemu cilju trajnostnega razvoja; poskrbeti za zdravo življenje in spodbujati splošno dobro počutje v vseh življenjskih obdobjih. Mladi so spoznavali tudi ostale cilje trajnostnega razvoja; spodbudili smo jih, da sami zapišejo predloge/ukrepe za lepši in boljši svet.

Tudi letošnji tek je minil v znamenju dobe volje, otroške razigranosti, sodelovanja in promocije zdravega načina življenja.

 

Tek_Ptuj_2017 (1) Tek_Ptuj_2017 (4) Tek_Ptuj_2017 (2)Tek_Ptuj_2017 (3)

 

 

Zapis in fotografije: Urška Pliberšek