100.000 evrov vreden ukradeni antični kip naključno odkrit v belgijski trgovini s starinami

Italijanska policista sta med prostočasnim sprehodom v prestižni bruseljski četrti Sablon po naključju naletela na presenetljivo najdbo: v eni izmed trgovin s starinami je precej neopazno stala tudi pred leti ukradena marmorna skulptura iz antičnega Rima.

Karabinjerji so nato tudi uradno potrdili, da so našli kip, ki izvira iz 1. stoletja našega štetja. Skulptura je bila domnevno leta 2011 ukradena iz vile Marini Dettina, arheološkega najdišča v bližini Rima.

Gre za kip, znan pod imenom Togatus, katerega vrednost je ocenjena na 100.000 evrov, poroča Associated Press (AP).

Starina, ki je pritegnila pozornost
Kip sta v eni izmed številnih trgovin s starinami, s katerimi se ponaša bruseljska četrt Sablon, našla pripadnika italijanske ekipe karabinjerjev, specializirane za krajo umetnin.

V Bruslju sta bila sicer po službeni dolžnosti, vendar sta v trgovino s starinami zavila zunaj delovnega časa. Strokovno oko pa je kaj hitro zaznalo kipec, ki je izstopal iz siceršnje ponudbe.

Karabinjerja sta se zato odločila preveriti italijansko bazo ukradenih umetnin in v njej sta res naletela na pogrešanega Togatusa. Gre za marmorno v togo odeto figuro, ki ji manjka glava.

Kako je Togatus prišel v Bruselj?
Belgijske oblasti so po tem spoznanju zasegle najdeno dragocenost in je po navedbah italijanskih oblasti že nazaj v domovini. Italijanska policija zdaj preiskuje poslovneža iz Italije, za katerega sumijo, da je nemara sodeloval pri izvozu tega antičnega kipa, še poroča AP.

Vir: RTV Slovenija