Tadeja Vaupotič

Živim po načelu videti je vedeti, potovati je spoznavati, učiti se je znati. National Geographic s svojim motom »Live curious« kratko in jedrnato, a skoraj do potankosti opiše moj karakter. Živim radovedno, lačna sem novega znanja in izkušenj, svoje delo pa opravljam vestno in zanesljivo. Energičnost, marljivost in neomajna volja so me pripeljale pred velika občinstva že v zgodnjih letih mojega osnovnega šolanja. Poleg tega, da sem povezovala večji del šolskih in občinskih prireditev, sem kmalu po desetem letu starosti začela z delom v okviru lokalnega novinarstva.

V srednji šoli sem nadaljevala z voditeljstvom in igro pred ožjimi ter širšimi množicami, se preko njih učila, spoznavala nove ljudi in načine dela. Precej sem se vključevala kot prostovoljka (na projektu Simbioza, v domu za starejše občane, v dijaški sekciji, …).

V tretjem letniku sem se začela ukvarjati z debatiranjem, saj sem v tem videla odlično priložnost razvijanja utemeljenih stališč, kritičnega mnenja, predvsem pa prepričljivosti in nekoliko bolj zapletene retorike, kjer ni pomembna le posameznikova (na)učenost, temveč tudi sposobnost hitre ter predvsem pametne reakcije na provokacijo nasprotnika.

Pomembna prelomnica v mojem življenju je bil vstop v ACES (Academy of Central European Schools). Najprej so mi dodelili vlogo aces Tutor, kar pomeni, da sem bila ena izmed treh dijakov, ki so celoten program na petdnevnem dogodku povezovali, hkrati sem nosila priponko aces Council member, ki je opisana v spodnjih vrsticah, in kot tretjo aces Language Assistant. Znotraj ideje »svetovne kavarne« sem bila »živa knjiga«, izvajala pa sem tudi individualne delavnice.

Poleg obveznih šolskih vsebin sem imela na urniku še vrsto interesnih dejavnosti, projektnih aktivnosti ter izmenjav v Singapur, na Dansko, … Vse te izvenkurikularne aktivnosti so me postopoma, a zanesljivo vodile k širjenju obzorij in degradaciji predsodkov, predvsem pa k razvijanju socializacijskih ter komunikacijskih veščin.

Stala sem na odrih Linhartove in Gallusove dvorane Cankarjevega doma, Lutkovnega gledališča v Ljubljani,  KUD Franceta Prešerna, na parketu ob otvoritvi Stožic; večkrat pa v teatru Gimnazije Ptuj, na odrih Mestne občine Ptuj, v občinski in večnamenski dvorani Gorišnice, … Mednarodni odri so me gostili v več evropskih prestolnicah (Praga, Bratislava, Dunaj, Bukarešta, Sarajevo, …), pa tudi v Singapurju (na šoli Millennia Institute).

Preizkusila sem se tudi v vlogi animatorke, promotorke in organizatorke dogodkov.

V času študija sem se še bolj aktivno vključila v dogajanje v prestolnici in začela z delom na Zavodu Ypsilon.

Izobrazba

V. stopnja (2013)

 • Osnovna šola Gorišnica
 • Gimnazija Ptuj (Zlata maturantka)
 • Fakulteta za družbene vede: Komunikologija (Tržno komuniciranje in odnosi z javnostmi)

Izkušnje

 • UNESCO Glasnica (od novembra 2012)

Slovenska nacionalna komisija za UNESCO (MIZKŠ)

Sem predstavnica Unesca mladih, aktivna na področjih mladinske problematike na lokalnem in globalnem nivoju, udeležujem se nacionalnih in internacionalnih konferenc ter dogodkov, ki zastopajo vrednote Unesca.

 • ACES Council Member (november 2010 – december 2013)

ACES (Akademija srednjeevropskih šol)

Bila sem izbrana v skupino prvega  Sveta organizacije ACES, ki jo je sestavljalo 8 članov – štirje dijaki in štirje profesorji, vsak iz ene izmed 15 evropskih držav. V obdobju triletnega mandata sem se udeležila številnih mednarodnih konferenc, ki so močno razširile moje jezikovne, organizacijske in odrske kompetence.

 • Zavod Ypsilon (od novembra 2013)

Odnosi z javnostmi/komunikacija

V okviru študentskega dela si nabiram izkušnje na področju dela odnosov z javnostmi, komunikacije, promocije in aspektov socialnega podjetništva.

 • Dijaška sekcija Kluba ptujskih študentov
  (september 2012 – julij 2013)

V okviru dijaške sekcije sem delovala kot vodja odbora za mednarodno sodelovanje in razpisno področje.

Znanja

 • Organizacija, moderacija, vodenje dogodkov in prireditev
 • Odnosi z javnostmi in komunikacija
 • Novinarske dejavnosti (televizijske, radijske, časopisne)
 • Režija in scenaristika (zlato priznanje na tekmovanju Zlati klas, 2009)
 • Ples, petje v zboru in solistično
 • Potapljanje (opravljen tečaj Open Water Diver, Professional Scuba School)
 • Vozniški izpit B kategorije
 • Igranje prečne flavte
 • Obvladovanje osnovnih računalniških programov in orodij
 • Vodja razrednih in interesnih skupnosti
TUJI JEZIKI:
– angleščina (C2)
– hrvaščina (B1)
– francoščina (A2)
– nemščina (A2)