VI. mednarodna ekološka konferenca mladih

VI. mednarodna ekološka konferenca mladih

V Sibirskem mestu Khanty – Mansiysk je letos potekala že VI. mednarodna ekološka konferenca mladih. Kot UNESCO glasnik me je letos doletela čast, da sem zastopal Slovensko nacionalno komisijo za UNESCO. Tako sem se maja s svojo mentorico Petro Popič odpravil v okrožje Ugre v mesto Khanty-Mansiysk, kjer smo razpravljali o tematiki onesnaževanja rek.

Ker je to mesto praktično v osrčju pokrajine, ki je polna naftnih črpališč je bil glavni problem, predstavnikov iz tega okrožja in ostalih Sibirskih mest, onesnaženost rek zaradi naftne industrije. Problematika rek v Evropi je bila seveda drugačna, vendar nič manj kompleksna. Finska predstavnica je na primer predstavljala onesnaževanje Baltika, predstavnica iz Ukrajine pa problematiko onesnaževanja določenih jezer v njeni državi. Jaz sem predstavil problem invazivnih vrst rastlin ob slovenskih rekah. Posebej sem opozoril na najbolj razširjeni rastlini na nabrežjih naših rek; japonski dresnik in železava nedotika.

Seveda smo si poleg debate o ekoloških problemih privoščili tudi nekaj zabave in tako smo si ogledali kar nekaj znamenitosti, ki jih kot turisti v Sibiriji nikakor ne bi smeli izpustiti. Peljali so nas v muzej narave in človeka, ki je pod zaščito UNESCO organizacije, saj je tam možno videti določene eksponate, ki so izredno redki, kot na primer okostje mamuta, jamskega medveda, krznenega nosoroga itd. Na obiskovalca naredi prav poseben vtis sibirska pokrajina. Tajga, ki se razprostira v nam nepredstavljive širjave. Ta mešanica iglastega gozda in brez ter močvirij v vsakem obiskovalcu vzbudi željo po raziskovanju.

Tako smo tudi mi raziskovali in iskali rešitve za predstavljene ekološke probleme.  Imeli smo tudi čast, da smo sodelovali na otvoritveni slovesnosti projekta Save and preserve, kjer nas je sprejela guvernerka okrožja Ugre. Ker je bila konferenca tekmovalnega značaja so zadnji dan podelili priznanja najboljšim predstavnikom v posamezni kategoriji in tako je tudi Slovenija prejela eno zlato medaljo v kategoriji  “Forum star”.

Zame je bilo potovanje v Sibirijo in sodelovanje na ekološki konferenci izjemna izkušnja, ki se je bom vedno spominjal z veseljem, ne le zaradi novih znanj, ampak tudi zaradi vseh novih prijateljskih vezi, ki so se stkale tam daleč vzhodno od Urala.