Dejavnosti v decembru in januarju ter misli o vodi

Dejavnosti v decembru in januarju ter misli o vodi

Tudi v decembru in januarju, smo bili na Koroškem zelo aktivni na področju Unesca. Na vseh Unesco šolah na Koroškem, smo obeleževali svetovne in mednarodne dni z oddajami po šolskem radiu in aktivnostmi v razredu. Tako smo med drugimi obeležili svetovni dan boje proti Aidsu in dan človekovih pravic.

Vse šole iz središča Slovenj Gradec smo se udeležile srečanja Unescovih šol v Koloseju v Ljubljani ob dnevu človekovih pravic. Tu se je predstavila tudi lutkovna skupina Sence iz Gimnazije Ravne na Koroškem. Na OŠ Črna so v času od 3.-16. decembra napisali kar 106 apelov, v katerih so se zavzeli za spoštovanje človekovih pravic. Na gimnaziji pa smo pripravili manjšo razstavo slik v počastitev tega dne.

V mesecu decembru so tudi na večini osnovnih šol na Koroškem pripravili tudi novoletne sejme, kjer so izkupiček denarja namenili v šolski sklad, za pomoč socialno šibkejšim.

Osnovna šola Črna na Koroškem je v januarju organizirala projekt Kralj Matjaž pod goro Peco, vendar udeležba ni bila velika, zato so v gradnji snežnih gradov sodelovali le učenci OŠ Črna in POŠ Javorje.

Med drugimi smo na naših šolah obeležili tudi dan spomina na holokavst, tako so na osnovni šoli Črna pripravili radijsko oddajo in razstavo, ki so jo pripravili učenci. V okviru pouka pa so pred vsem pri urah zgodovine spoznali grozote, ki so se dogajale v zgodovini, ogledali so si poučne filme ter brali pričevanja preživelih, obdelali so tudi knjigo Dnevnik Anne Frank.

Na Koroškem smo torej v prejšnjih dveh mesecih kar pridno obeleževali, se spominjali in pripravljali dogodke v zvezi s kulturo in izobraževanjem.

VODA

Voda je pomemben vir življenja, ki nas obdaja praktično ves čas. Življenja brez njene prisotnosti ni, a se ljudje premalo zavedamo njenega pomena za naše življenje, saj je imamo na srečo dovolj, vendar nimajo vsi ljudje takšnega privilegija. Žalostno je, da se določene dobrine zavemo kako je pomembna šele takrat, ko jo izgubimo in zato menim, da bi bilo potrebno z vodo delati bolj varčno in ne tako neodgovorno, kot delamo, pred vsem v poletnih mesecih.