Prispevek o vodi

Prispevek o vodi

Ljudje smo iznajdljiva bitja. Uspeli smo ustvariti pogoje za življenje v neljubih razmerah, tudi tam kjer ni vode. A brez vode ni življenja, kakor pravi stari rek. Kako smo lahko v zadnjem stoletju postali tako ignoranti do nenehnega uničevanja okolja, pragozdov, izkoriščanja narave in predvsem uničevanja rečnih strug ter zastrupljanja voda?

Na internetu sem prebral, da če bi Zemljino starost, od nastanka pa do sedaj, postavili v en dan, bi se v zadnji minuti dneva začela industrijska revolucija, v zadnjih 15ih sekundah pa bi izginilo večino pragozdov in uničilo in zastrupilo večino svetovnih rek.

Ekonomska in trgovska šola Brežice je pred parimi leti sodelovala v Comenius projektu »The Wonderful World of Waters«. V projektu so sodelovale tudi šole iz Italije, Poljske, Turčije in Litve, glavni cilji projekta pa so bili, da bi se dijaki poglobili v bogastvo, ki nam ga reke prinašajo. Ker smo seveda ekonomska šola, je bil zadan tudi ekonomski pogled na le te. Kako reke izkoristit in jih ob tem ne uničiti, kako jih zavarovati pred onesnaženjem in kako moč vode obrniti sebi v prid. Ker jaz takrat še nisem bil na šoli, žal nisem mogel sodelovati pri projektu. Sem bil pa seznanjen, da je bil projekt zelo obširen in je vključeval tudi nekaj lokalnih podjetij, ki so pomagale pri vodenju predstavitev za goste in bolj »tehničnih« informacijah o vodah na slovenskem. Šola je sodelovala tudi z Naravnim parkom Jovsi, ki je pod zaščito Nature 2000.

V petek se bom skupaj s sošolko v sklopu Mednarodnega leta sodelovanja na področju voda udeležili tudi sejma v Termah Čatež, kjer bova poskušala čim bolje predstaviti aktivnosti in prizadevanja naše šole na to temo, zastopane pa bodo tudi UNESCO aktivnosti in dejavnosti.

V naši okolici, torej v Posavju imamo že kar nekaj HE na reki Savi. Planira pa se že izgradnja še ene, in sicer v Mokricah. Res je, da nam voda vedno tudi ni pogodu. Našo okolico velikokrat prizadanejo jesenske poplave, ki mnogokrat naredijo veliko škodo. A mislim, da imamo (Posavje po večini), kar veliko srečo. Res da reke poplavljajo, a vseeno se ne moremo primerjati z drugimi področji v Sloveniji, kjer so škode znatneje večje.

Ampak se stanje kljub recesiji izboljšuje. Vse več se vlaga v ohranjanje tega, kar je še ostalo. Mislim, da je Slovenija v tem pogledu na zelo dobri poti.