Nevladniki s podpisi podpore pozivajo k odločnejšim podnebnim ukrepom

Nevladne organizacije so pred sprejemanjem nacionalnega energetsko-podnebnega načrta Marjanu Šarcu poslale podpise 12.700 posameznikov in 255 organizacij, ki si želijo odločnejše ukrepanje vlade na področju podnebnih sprememb.

Nevladniki so podpise zbirali v okviru kampanje Večina pričakuje ukrepe in jih želeli že januarja predati Šarcu, vendar jim je ta sporočil, da v prvih mesecih novega leta ne bo na voljo, zato so nanj, čeprav opravlja le tekoče posle, naslovili pismo, je za STA pojasnila Senka Šifkovič Vrbica iz Centra nevladnih organizacij PIC. Po mnenju nevladnikov gre za najbolj množično podporo kampanji doslej. Med podpisniki so organizacije, kot so Zveza društev upokojencev, Planinska zveza Slovenije, Združenje slovenskih poklicnih gasilcev, Čebelarska zveza, gibanje Mladi za podnebno pravičnost, več občin, med njimi Ljubljana in Maribor, in izobraževalne institucije, tudi Ekonomska fakulteta v Ljubljani.

Ker bo vlada kljub Šarčevemu odstopu po napovedih do konca meseca sprejela nacionalni energetsko-podnebni načrt (NEPN) in tako začrtala podnebno politiko Slovenije za prihodnja leta, nevladniki opozarjajo, da imamo le še nekaj let, da preprečimo pregrevanje planeta. Zato moramo prenehati politiko prelaganja in zavihati rokave. “Sporočilo vladi je, da smo pripravljeni in se zavedamo, kaj so podnebne spremembe, in da bi za to, da bomo Slovenijo spremenili v nizkoogljično družbo, potrebovali večje spremembe,” je poudarila Šifkovič Vrbica.

“Državljani si želijo sprememb”

Nevladniki tako od vlade zahtevajo, da ob sprejetju NEPN-ja ustrezno odgovori na zadnja opozorila podnebne znanosti in pravočasno zagotovi razogljičenje energetskega, prometnega ter kmetijskega sektorja. Osnutek načrta, ki je bil v javni razpravi do nedelje, po njihovem mnenju kaže, da nas bo pred spremembami, ki bi bile nujne, obvaroval. “Politika pogosto podcenjuje ljudi v smislu, da si ne želijo konkretnih ukrepov, ki bi malce spremenili življenja, ta kampanja pa je pokazala, da tisti, ki si ne želijo sprememb, ki bi vodile v zmanjševanje emisij, niso državljani, temveč tisti, ki imajo politično in ekonomsko moč,” je dodala predstavnica Greenpeacea v Sloveniji Katja Huš.

Opozorila: NEPN ni dovolj ambiciozen

Predlog NEPN-ja do leta 2030 po mnenju organizatorjev kampanje ni dovolj ambiciozen, ne v ciljih ne v ukrepih. “Čeprav a je bilo v okviru javne razprave večkrat rečeno, da je NEPN zastavljen v okviru realnih možnosti, predvideva do leta 2030 zmanjšanje emisij toplogrednih plinov le do 36 odstotkov, medtem ko se je EU odločil te cilje zvišati,” je opozorila Šifkovič Vrbica.

“Široka podpora pozivu Večina pričakuje ukrepe izraža širšo družbeno pripravljenost na potrebne spremembe. Vendar pa bo ta obsojena na neuspeh, če ne bo podprta z ustreznimi sistemskimi spremembami, ki jih lahko zagotovi le država in vi osebno kot njen prvi vodja,” so nevladniki še poudarili v pismu.

Po njihovem mnenju je nesprejemljivo, da NEPN glavnino domače naloge prelaga na gospodinjstva, v energetiki in prometu kot največjima onesnaževalcema pa predvideva obratovanje Termoelektrarne Šoštanj do leta 2050 ter nadaljnjo rast obsega prometa.

Vir: RTV Slovenija